Skolgång och uppehållstillstånd

lördag 31 augusti 2024

Nya lagar kränker afghanska kvinnors rättigheter ytterligare och tvingar männen att delta


Murat Sharifi evakuerades till Österrike efter talibanernas övertagande av Afghanistan. När han inte kunde uttrycka sig med språket började han måla.

Statskontorets granskning av rättssäkerheten i asylprocesserna vid Migrationsverket publiceras den 7 oktober. Det är oklart om granskningen beaktar den misstänkta diskrimineringen av afghanska medborgare eller om den framför kritik över hur EU:s landrapporter tolkas.

En vanlig motivering i Migrationsverkets avslagsbeslut till unga afghanska män som varit i Sverige i nio år är ”du kan anpassa dig till hemlandets kulturella seder och bruk”. Detta ter sig allt mer absurt. Mannens skyldigheter i det talibanstyrda Afghanistan visar att även återvändare måste delta i kränkningar av kvinnors rättigheter. 

Nya lagar riktade mot kvinnor

Direkt efter maktövertagandet i augusti 2021 instiftade talibanerna ett ministerium för ”lasternas bekämpande och dygdernas främjande”. Ministeriet har nu instiftat nya lagar i syfte att ”bekämpa laster och främja dygd”. Ett dokument på 114 sidor är den första formella ”last- och dygdlagen”. Lagarna ger ministeriet befogenhet att administrera straff som varningar eller arrestering om tillsynsmyndigheter hävdar att afghaner har brutit mot lagarna.

De nya bestämmelserna drabbar kvinnorna hårdast, då deras rörelsefrihet inskränks ytterligare. Kvinnor är sedan tidigare förbjudna att gå i skolan efter 12 års ålder, att gå till parker eller gym, att gå till skönhetssalonger.

Kvinnornas ansvar att inte fresta männen förtydligas i den nya lagen. Kvinnor ska alltid beslöja sin kropp offentligt och använda ansiktsskydd. Kläderna får inte vara tunna, tajta eller korta. Kvinnor bör beslöja sig inför alla främlingar, inklusive muslimer, och framför allt inför alla icke-muslimer. En kvinnas röst anses vara intim och kvinnor får därför inte sjunga, recitera eller läsa högt offentligt. Kvinnor får inte se på män som de inte är släkt med.

Även män påverkas. De måste ha ett skägg som är minst handsbrett och får inte bära västerländska kläder. De får inte titta på kvinnor som de inte är släkt med. Sedan tidigare har männen ansvar för hur familjens kvinnor och flickor sköter sig. Männen kan bli utsatta för kroppsbestraffning om kvinnorna inte följer lagarna. Männen ska också ta med sina söner för att bevittna de offentliga bestraffningarna.

Kvinnor har tidigare kunnat resa ensamma korta sträckor, men nu förbjuds taxichaufförer att köra ensamma kvinnor. Passagerare och chaufförer ska bedja på de förutbestämda tiderna. Män och kvinnor som inte är släkt med varandra får inte blandas.

Inga bilder, t.ex. film, av levande varelser får publiceras. Musikutövande förbjuds på allmänna och icke-muslimska högtider. Vidare förbjuds homosexualitet, djurslagsmål, kulturfirande samt användning av fyrverkerier.

De tre senaste åren

Nyligen hölls en presskonferens där ministrar berättade att man förstört över 21 000 musikinstrument under senaste året. Det är förbjudet att spela, lyssna och producera musik. 30 000 ”omoraliska” filmer och 13 000 ”psykodeliska” piller har förstörts, och 25 affärer som sålde alkohol har stängts. 25 600 it-tekniker har sagts upp för att de distribuerat ”vulgära filmer”. Tjänstemännen sa också att de har ”reformerat” distribution av tryckta, ljud- och andra media med 90 procent.

Talibanerna har tidigare uttalat att shiamuslier ska få utöva sin religion i fred. Men för andra året i rad har talibaner begränsat, saboterat eller förbjudit ceremonier och processioner under firandet av högtiden Muharram.

Under de senaste tre åren har hundratals människor runt om i Afghanistan, inklusive kvinnor och hbtqi-personer, blivit offentligt piskade eller fått kroppsdelar amputerade för brott som äktenskapsbrott, sodomi och stöld. Talibanerna ignorerar helt den internationella kritik de utsatts för.

Afghan witness har samlat data om könsdiskriminerat våld. Över 300 kvinnor har dokumenterats mördats och 800 utsatt för fysiskt och sexuellt våld, ofta av talibaner. Organisationen anser att detta endast är toppen av ett isberg.

Dessutom har flera hundra utomrättsliga mord eller avrättningar dokumenterats. Ofta identifieras inte gärningsmännen. Bland offren finns före detta regeringstjänstemän, deras familjemedlemmar, människorättsförespråkare, stamäldste och motståndare till talibanregimen. Även en återvändare från Europa finns bland de mördade. Befolkningen upplever att säkerheten minskat.

FN rapporterade i juli 2024 om 1 033 fall där tjänstemän vid ministeriet använt våld för att deras order skulle åtlydas: hot, godtyckliga arresteringar och frihetsberövanden, överdriven våldsanvändning och misshandel. Även män vars kvinnliga släktingar brutit mot talibanernas order utsattes för våld. Fiona Frazer på UNAMA, FN:s biståndsavdelning för Afghanistan, bedömde att myndigheternas tillsyn skulle expandera.

Talibanerna bryter med det internationella samfundet 

Den 30 augusti kom meddelandet att talibanerna bryter med Unama, FN:s mission i Afghanistan sedan 2002. Moralpolisen kommer inte längre att samarbeta med Unama. Unama kommer dock fortsätta försöka verka i Afghanistan.

FN har tidigare uppgett att ungefär hälften av Afghanistans befolkning (storleksordning 30 miljoner) behöver nödhjälp, och WHO rapporterar om kraftig ökning av infektioner. Unama har varit en viktig samarbetspartner när det gäller att få in nödhjälpen till olika organisationer i Afghanistan. När nu talibanerna förstatligar verksamheter som tidigare drivits av frivilligorganisationer blir det svårt att styra vart pengarna går och hur de används.

Talibanregeringen har också belagt FN:s särskilda sändebud Richard Bennett med inreseförbud. 

Såvitt vi känner till har inget land erkänt Islamiska Emiratet Afghanistan. Dock har flera länder, främst i Asien, upprättat diplomatiska förbindelser, och några EU-länder har sådana planer. Tyskland har, efter förhandlingar med talibanerna, genomfört en tvångsutvisning av dömda brottslingar till Afghanistan.

Talibanernas de facto-regering har brutit förbindelserna med 14 av sina ambassader, där ambassadörerna vägrar representera emiratet. Ambassaden i Sverige är en av dem. Handlingar från dessa ambassader godkänns inte av talibanerna. Sverige har också stängt sin ambassad i Kabul, som sedan 2021 arbetat från Stockholm.

Läs mer

Germany Resumes Deportation of Afghans, Sends 28 Back to Taliban-Controlled Afghanistan  Kabul Now 30.8.2024

Germany carries out deportations of Afghans amid pressure to crackdown on migration  Alarabiya 30.8.2024

UN will continue to engage the Taliban in Afghanistan despite new laws restricting women  ABC News 30.8.2024

Afghanistan: UN will ‘continue to engage’ with Taliban, following threat to withdraw cooperation  Global Issues 30.8.2024

Taliban’s morality police says ‘will not cooperate’ with UN Afghan mission  alarabiya.net 30.8.2024

Taliban Publicly Flogs 15 Men in Southern Afghanistan  Kabul Now 27.8.2024

Taliban's new laws ban Afghan women from speaking in public dw.com 26.8.2024

Statement from Special Representative of the Secretary-General and head of UNAMA  Unama 25.8.2024

The Taliban publish vice laws that ban women's voices and bare faces in public  AP News 23.8.2024

Destroyed over 21,000 music musical instruments last year, claims Taliban  Afghanistan International 20.8.2024

Hundreds of cases of femicide recorded in Afghanistan since Taliban takeover are ‘tip of the iceberg’  The Guardian 15.8.2024

Three years: Afghans are paying the price for the world's neglect  Save the Children 13.8.2024

Restrictions on shias during Muharram  Afghan Witness 31.7.2024

The Taliban’s morality police are contributing to a climate of fear among Afghans, UN says  AP News 9.7.2024

Taliban edict to resume stoning women to death met with horror  The Guardian 28.3.2024

Sharialagar i Afghanistan – vad innebär det?  Stoppa utvisningarna till Afghanistan! 26.2.2022

Författare: Elizabeth Gyllenger och Ingrid Eckerman.

Bidra till våra pressmeddelanden!

Till pressmeddelandet  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar